2017 Best of - Nemzeti Top 5

Comfortably Punk:


NAURU - I.
Az én ízlésemnek tökéletesen megfelelő hc/grind/power violence elegy, élőben is meggyőző. Változatos és pont úgy keveri a stílusokat, ahogy kell. Jöhet a következő cucc! 

RÁKOSI - VI 7"
Nem is kell szaporítani a szót, tökéletes Rákosi anyag! Továbbra sincs baszakodás, nincs mellébeszélés, nincsenek kurva metafórák. A lélek és a világ mocska haikukba tömörítve, kíméletlen, sallangmentes hardcore aláfestéssel. Egy az egyben! 

GÁBOR AND THE GÁBOR GÁBORS - s/t 7"
Na most én nagyon nem szeretem a Ramones-t és ez most enyhe kifejezés... ezt a fajta rock'n roller punk zenét eddig számomra két zenekar tudta úgy eljátszani, hogy benn ragadt a lejátszóban, a Hanson Brothers és hosszú idő után a G&GG. Király rock'n roll riffek, király szövegek és király koncert! 

SxOxTxE - Escape From the World of Stone (split 10")
Már rajongtam egy csomó sort erről a cuccról itt a blogon, és csak ugyanazt tudom újra elmondani amit akkor... Ha nem tudod mi az a grind, ezt kell meghallgatnod, ez nem átbaszás, mint a gránátalmalé, amiben 2% a gyümölcstartalom. Nincsenek felesleges hozzáadott "összetevők". Nem szeretem, ha valaki ilyet mond, de ez tényleg megbasz!

PIGPRIDE - Utcawaltzer 7"
Végre megtalálták a srácok, hogy mit akarnak! Legjobb Pigpride! Eddig mindig volt bennem egy olyan érzés velük kapcsolatban, hogy jó ez a Pigpride, de lehetne jobb, kicsit olyan, mint ha nem állt volna össze rendesen. Az Utcawaltzer-ben teljes lett a kirakós, minden a helyén! Faszaság! Welcome to Nögrad! 

+1 BICSKA - Nyugalom 
Utálom a kötöttségeket,szóval azért is ideteszem hatodiknak a Bicskát. Klasszik magyar hardcore bandák nyomdokában! Zsír! 

Jövőre meg jó lenne már új Gazpröm, Önkiirtás, Gipsy SS! Csak szólok! 

+ + + + + + + + +

Oriza Triznyák:

"A zsűrinek nehéz dolga volt." Az év bővelkedett remek lemezekben, rengeteg régi és kevésbé régi csapat rukkolt elő szó szerint lehengerlő anyagokkal (lásd korábbi top 5-ök), de ebben az év végi top 5-ben az idén bemutatkozó bandákat emelném ki. Sorrend nincs, soha, sehol.

GÁBOR AND THE GÁBOR GÁBORS - s/t 7"
A 77’ punk 40. évfordulójának méltó megünneplése. Csak lefelé pengetett power akkordok, proli boogie, egy csipetnyi korai magyar újhullám hangulat és olyan lendület, hogy Szaxi Maxi szaxofonja is lekonyul szégyenében. 

TOUCH - Rearrangement 7"
Ez a kislemez teljesen lesöpört a lábamról. Hiánypótló anyag, tekintve, hogy a zenekar által képviselt műfaj csak halványan volt jelen a hazai színtéren az elmúlt években. Ez utóbbinak talán az is az oka, hogy e szűkebb műfaj hazai megalapítói és a zászlóshajóinak tekinthető zenekarok tagjai közül többen is szélsőjobboldali fordulatot vettek, ami rányomta a bélyegét az egész műfaj megítélésére. Ezeket a dolgokat tisztázni kell, állást kell foglalni és a nemkívánatos dolgoknak végképp búcsút inteni. Az nem lehet, hogy ez beárnyékolja ilyen fasza bandák, mint a Touch működését és megítélését 2018-ban!

KRISTÁLYVONAT - Alvó ember 7"
A szombathelyi Wroongg! méltó utódja és a Mind Your Step-ből, valamint a Youth Violence-ből ismert Gerti látványos visszatérése. Vert helyzetből merítesz erőt és állsz fel. A végén – lesz, ami lesz  te győzöl.

NAURU - I. 
Saját trógerségem, hogy csak az év végére jutott el hozzám ez a banda és bosszúból jól nyakon is vágtak. Ez utóbbit persze csakis jó értelemben véve. Modern hangzású PV-alapú politikus punk. Alig várom, hogy élőben is megnézhessem!

BICSKA - Nyugalom EP 
A Touch-hoz hasonlóan hiánypótló, nagybetűs hardcore. Kemény politika, de semmi bölcsész/társadalomtudós majomkodás. Mindemellett ékes bizonyítékai, hogy 30 felett is létezik posi jump.

+1 LIBERAL YOUTH + ASZTALOS ILDI - Zsarnok 7"
Van aki 25 éves jubileumi koncertet tart szarul eljátszott 25 éves számokkal, van aki a "Kézigránátot" adja elő töretlenül, évtizedek óta ilyen-olyan feldolgozásban és van aki csinál egy ilyen lemezt. Ezzel szerintem mindent el is mondtam, és talán nem kell elnézést kérnem azért, hogy ellentmondásba kerültem a bevezetőben írottakkal. Ha valaki 2017-re sem tudta levetkőzni a "we are the world" szindrómát, illetve eltörölni a szűkebb stílusok között meghúzott vonalakat, annak 2018-ban legyen ez a lemez a kiindulási pont.

+ + + + + + + + +

Wardead:


RÁKOSI – VI. 7"
A Rákosi még mindig a kedvenc magyar zenekarom. Minden anyaguk tökéletes, így van ez most is. Nyers, erőszakos és arcba mászó. Rendszerellenes falfirkákká nemesedett szövegeiknél nem sokan tudják néhány sorban jobban megfogni a lényeget.

KRISTÁLYVONAT - Alvó ember 7"
A Wroongg! tagjainak új bandája a Youth Violenceből ismerős Gertivel a mikrofonnál. Ötletes témákkal díszített hardcore-punk ami Gerti zseniálisan pszichotikus előadásával és önmarcangolóan súlyos szövegeivel átgázol a Wroongg! számomra már feldolgozhatatlan pozitív hozzáállásának emlékén. Számomra 2017 egyik legkellemesebb meglepetése.

TERMINATOR 1 - demo
A Rákosi mezőtúri fele Kicsivel kiegészülve nyomja az autentikus d-beatet. Lelkesedtem is értük már itt a blogon, de ha eddig kihagytad akkor itt az idő pótolni. Semmi szarakodás, csak garantált mangel!!!

PIGPRIDE - Utcawaltzer 7"
Pigpridék első anyaga nagyon tetszett, a későbbiek kevésbé, viszont ez most újra egy olyan cucc amivel kilóra megvettek. Minden hangból, minden egyes kiüvöltött szóból fröcsög a kilátástalanságból fakadó gyűlölet. 11 totális düh-himnusz. Riger Jani is szerepel az egyik számban, de ezt csak azért írom, hogy akkor is meghallgasd, ha egyébként nem szereted a rendes zenét.

LIBERAL YOUTH + ASZTALOS ILDI - Zsarnok 7"
Az, hogy Ildi és a Liberal Youth egyesítette erőit az a legjobb dolog ami az utóbbi években történt. Az old school hardcore és az anarcho punk tökéletes elegye. 

+1 MASS//REACTION - Ugar
Toto és Fefe újra nyomja a pánkot. Csatlakozott hozzájuk Sajt, Zsopa és Attila is, úgyhogy azt hiszem ilyenkor szokták az "all-star" felállást emlegetni, ami  jó szarul hangzik, inkább úgy fogalmaznék, hogy csupa ismerős arc. Az alap d-beat, annak is a kicsit modernebb formája - de szerencsére nem epikus nyűglődés -, leginkább az olyan skandináv bandák vonalán mint a Skitsystem, a Wolfbrigade vagy a Disfear. Kicsit lehetne kevesebb a gitározás, de így is nagyon király debütálás.

Wardead

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése