2017 Best of - kislemez

Comfortably Punk:

COKE BUST/DESPISE YOU - split 7"
Elsőre csalok is egy kicsit, mert ez két banda egy kislemezen. A Coke Bust az egyik gyengém, ezek a srácok annyi intenzitást, dühöt és erőt tudnak minden számukba préselni, amennyit csak nagyon kevesen. Nálam ők a három hangos riffek királyai! Ráadásul náluk mindig az az érzés marad bennem, akármelyik cuccukat is hallgatom, hogy miért nincs még egy szám... És még a Despise You is kurvajó ezen a spliten! MOSH baszki!

RUT - Attraction EP 
Santa Rosa, California. Már az intro első hangjaival megfogtak, aztán elkezdett a csaj valami elképesztő idegállpotban üvöltözni, kész ... Kilóra megvett az egész. Középtempós kalapálás, zaklatott gitárok... Tudom van ilyen egy csomó, mégis ezt talált be nálam, de nagyon. 

LONG KNIFE - Sewers of Babylon 7"
Hoppá! Portland aktuális Poison Idea-ja, ami nekem jobban be is jön, mint a legendás előd. A Lebenden Toten és a Warcry dobosa ebben a bandában is hozza amit kell. Ráadásul előben is láttam idén őket, hibátlan punk koncert volt, egy pont annyira, bunkó énekessel, amennyie ehhez a kukarugdosó punkzenéhez kell. Negative Mental Attitude! :D 

TYRANT - s/t 7"
Bazmeg ez mekkora oi hardcore! Messze kiemelkedik abból a fostengerből ami elárasztott minket az elmúlt években. A 83-as Agnostic Front outfit, meg a Breakdown riffekre hőbörgés még nem elég... Ezek a srácok viszont táncba visznek egyből. Három hibátlanul lüktető szám amire feltűrheted az inged ujját és rúghatod a port! Mikor megláttam a borítót kicsit elbizonytalanodtam, aztán egy dániai ismerős segített leinformálni, hogy a srácok nem gázos arcok, hanem a Harda Tider és a Night Fever tagjai.

SHITTY LIFE - S/L 7"
Olasz powerpunk, vagy mi... Én ezt hívom KBD punknak, amúgy meg tök mindegy minek nevezem, ez fasza... Idén két cuccuk is kijött, egy két számos kislemez, meg ez. Ez a hosszabb, szóval ezt választom. Ebben benne van minden jó, amit az olasz punkhardcore az elmúlt 35-40 évben a világnak adott... Olyan szépen szól az a telecaster, hogy sírva fakadok, már már surf-rockos részek, aztán nehogy kétségbe essünk jön megint a szögelős dobolás meg a kapkodás! Imádom! 

+ + + + + + + + +

Oriza Triznyák:


BIB - The Face 7" + Moshpit 7"
Az omahai Bib két kislemezt is megjelentetett 2017-ben és én nem tudok egyet választani a kettőből, ezért rögtön csalással kezdek. A hatalom ellenségének bizonyult budapesti szórakozóhelyet is megjárt zenekar szigorúan trappoló tempót diktál, csontig hatoló gitárok és barlanglakó ősprimitív ének által kísérve. Mindezt néha fellazítják Hüsker Dü-hatású betétekkel vagy halálra effektezett gitáros pszichedéliával. Az évvégi toplistákat olvasgatva a magyar hardcore közönség teljes spektrumát behódoltatták, beleértve engem is. 

KATASTROF - s/t 7"
A käng hardcore veteránjainak új projektje ami talán a rövidéletű, de annál mélyebb nyomot hagyó Institution utódjának tekinthető. A Totalitär összetéveszthetetlen énekhangját a megszokottnál technikásabb, groove-osabb gitártémák kísérik, de ez ne tévesszen meg senkit. Ez továbbra is 100% käng pusztítás, hogy a klasszikust idézzem: ’’garanterat mangel!’’ 

RAKTA - Oculto Pelos Seres 7"
A reneszánszát élő dark/goth punk kiemelkedő képviselői Braziliából. Legújabb kislemezük talán még a korábbiakhoz képest is hipnotikusabb. A monoton ütemek és a sírontúli, fátyolos effektekbe sodort szintetizátorhangzás a keleti blokk science fiction filmjeinek hangulatát idézik.

TARANTÜLA - s/t 7"
Ösztönlény retekség, amerikai láncos motoroscsizmás neo-szipu-punk. Az alma nem esett messze a fájától, a közelmúltban újrahasznosítós kukába dobott Cülo és Gasrag tagjai alkotják a bandát. A korábbiakhoz képest kicsit visszafogottabb a tempó, de a lendület a régi és ezt tovább színezik (akármennyire is valószínűtlenül hangzik) minimál elektronikával és postpunk elemekkel. 

SYNDROME ’81 - split 7" w/ URBAN SAVAGE
Kicsit megint csalok, mert egyrészt ez egy split, másrészt pedig ez a banda ott lesz az LP top 5-ömben. Francia Oi! revival banda, ami mellett egyszerűen nem lehet elmenni. Nem vagyok a műfaj elkötelezettje. Simán átaludtam a karikatúrába hajló hazai próbálkozásokat, a Rixe nemrég megjelent anyagain átsiklottam, legyintettem az öreg Camera Silens-re, de a S’81 hatására új értelmet nyert az egész. Szerintem ettől még a Fürgerókalábak is kibokszolnák (a bakancsukat) a bőrnadrágjukat.

+ + + + + + + + +

Wardead:


KATASTROF - s/t 7"
Erről a 7 colosról már lelkendeztem itt a blogon egy sort, úgyhogy aligha lehet meglepő a listám élén. A Totalitär énekese és a Herätys gitárosa újra egy bandában és ott folytatják ahol az Institution-nel abbahagyták. Most komolyan, ennél mi lehet jobb??? 100% käng-punk attak!!!

LEBENDEN TOTEN - Static EP
A Lebenden Toten mindig is úgy volt zajos, hogy nem a zenéjüket használták eszközként, hogy zajosak legyenek, hanem a zajt használták arra, hogy zenét csináljanak. Idén három anyaggal is jelentkeztek és bár az alap maradt továbbra is a raw punk, ezzel a lemezzel egy egészen új szintre emelték a zenéjüket. Ebben nagy szerepe van a szokatlan szintetizátorbetéteknek, valamint az is meglehetősen újszerű, hogy a lemezen csak egy, közel 12 perces szám szerepel. Valójában amúgy inkább kettő egy intróval, egy átkötő résszel és egy outróval összekötve, de mindegy is, mert annyira király ahogy a monoton felvezető részt transzba ejt, hogy aztán a szám második felében a gyors résszel felrázzanak ebből a bódulatból, hogy kit érdekelnek az ilyen részletkérdések? Az viszont tuti, hogy ha ez egy szám - márpedig ezt csak a zenekar tudhatja a legjobban -, akkor ez volt 2017 legnagyobb slágere számomra. (Annyiban kicsit kakukktojás ez a lemez a listán, hogy nem 7 coloson, hanem egy oldalas 12”-en jött ki.)

GLORIOUS? - Neverending Butchery 7"
Már ezt a svéd bandát is futtattam itt a nagylemezük kapcsán, de az új 4 számos kislemezük is kihagyhatatlan. Skandináv kang punk és japán d-beat keveréke, ami úgy ápolja a Disclose örökségét, hogy mégis van benne valami grúvos dallamosság. Szuper banda, szuper kislemez, de ez egy olyan brigádtól amiben Horrendous tagok is nyomják ez talán nem is annyira meglepő.

TARANTÜLA – s/t 7"
Emlékeztek még a Cülo nevű bandára? 2010 környékén ők hozták a legjobban a 80-as évek elejének amcsi hardcore-punk bandáinak köpködős-bakancsos hangzását. A Taratntüla a Cülo romjain alakult. Ezúttal van benne baszusgitár is, ami ráadásul kifejezetten jó témákat hoz. Zeneileg elmentek kissé a dark wave, death rock irányába, de mindezt úgy, hogy közben megőrizték a hardcore vibrálását és a Cülora annyira jellemző amfetaminnal turbózott suttyóságot. Kb. mint ha a Necros, vagy a Negative Approach játszana Bauhaus feldolgozásokat. Ráadásul szó van egy 2018-as budapesti koncertről is – reméljük összejön!

DELETÄR – s/t 7"
Nem sokat tudok a francia crust/d-beat színtérről, eddig csak a Gasmask Terrör-t és a Bakounine-t vágtam (az utóbbit is csak a Diskobra split miatt), de azt hiszem érdemes lesz kicsit jobban odafigyelnem rá. A Deletär ugyanis elképesztően jó banda, tökéletesen hozzák a skandináv raw punkot amit nagyon király gitártémákkal bolondítanak meg. Totalitär fanoknak kihagyhatatlan!

+1: POLLEN - Fear of Another War 7"
Irtózatos zajtornádó, porszívó hangzású gitár, bögöly basszus és mindent elsöprő energia. Akkora japán d-beat worship, hogy bár egy amerikai bandáról van szó, a master Tokióban készült. NOISE NOT MUSIC!!!

(Amik épp, hogy lemaradtak: Dissekerad – IV. 7”, Machine Gun - 10 Hardcore Tracks, Cønditiøn - Subjugated Fate 7”, Urchin – Peace signs 7”)

Wardead

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése